Cupping

Har været på kursus i cupping og er vildt begejstret.

Jeg har altid brugt glidende cupping på ryg og skuldre som supplement til mine massagebehandlinger med rigtig god effekt.

Men jeg har længe gerne villet lære meget mere, især i brugen af stationær cupping og igår var muligheden der i Hobro v/underviser Jan Lasota.

Det blev en lærerig dag, som jeg vil dele med dig her.

Et lille historisk tilbageblik

Der er mange registreringer der viser, at cupping blev brugt rundt om i hele verden 3000 f.Kr. og det er løbende beskrevet i gamle lærebøger i medicin. 

Den første skriftlige beretning om, at kineserne bruger det, er skrevet af Ge Hong (281-341) som var en kinesisk herbalist (en fyr, der arbejdede med urter m.m.)

Arabiske forskere har brugt cupping til medinske formål helt tilbage til 1100-tallet.

I 1700´erne – 1900´erne bruger mange europæiske og amerikanske læger cupping i deres private klinikker, og på hospitaler til at behandle bl.a forkølelse og åndedræts-infektioner.

1950: efter meget forskning bekræfter Sovjetunionen og Kina den kliniske effektivitet af Cupping terapi.

1950 – nutid: Cupping terapi er almindeligt og anvendes på mange hospitaler i hele Asien, især i TCM (traditionel kinesisk medicin) i Kina.

Det var et lille historisk tilbageblik som viser at cupping ikke er en ny dille, selv om mange  kendte kunstnere og sportsfolk ses med  blå runde mærker efter cupping.

Svømmeren Michael Phelps har i 2016 udtalt:

“At cupping terapi klart er den bedste metode til genopretning af kroppen, som reducerer ømhed og fremskynder helings-processen”.

Hvad er cupping??

Cupping er sugekopper der enten kan sættes stationært på kroppen eller bruges glidende i olie – langsomt eller hurtigt – alt efter om det er fasciaen eller musklerne der skal løsnes.

Koppen skaber vakuum, løfter op i hud og bindevæv. Du vil mærke din hud bliver varm, når der sættes gang i blodcirkulationen og det føles behageligt.

Ved den stationære cupping sættes kopper på kroppen, langs en meridianbane, på et akupunkturpunkt eller et triggerpunkt i en muskel.

Farven der trækker op gennem huden afgør hvor længe koppen/kopperne skal sidde oftest mellem 5-10 min.

Ved glidende cupping smøres huden godt ind i olie og jeg fører sugekoppen rundt på det spændte område, langsomt eller hurtigt alt efter hvilken problematik der skal afhjælpes.

Fokus er at reducere muskelspændinger, forbedre blodcirkulationen og reducere/fjerne affaldsstoffer i det spændte område.

Cupping er uskadeligt hvis det anvendes korrekt og giver normalt virkning inden for få timer.

Cupping virker ved, at kroppen stimuleres til selv at sætte gang i en reparations-proces ved at få den til at tro, at området har fået en skade. Blodcirkulationen forbedres og affaldsstoffer føres væk.

Cupping er også et fint supplement til zoneterapi fordi kopperne kan sættes på akupunktur punker langs meridianbanerne hvor der evt. er ubalancer.

Gør det ondt??

Ja, det kan det gøre.

Hvor ondt det gør, afhænger af flere ting:

 • Hvor stramme dine fascier (muskelhinder) og muskler er.
 • Mængden af affaldsstoffer i området.
 • Din smertetærskel.

Du kan opleve svimmelhed, hovedpine og træthed efter behandlingen, det er tegn på at kroppen arbejder og derfor er det vigtigt at drikke rigeligt med vand.

Der kan være ømhed der hvor kopperne har siddet og du kan være generel øm som efter enhver anden massage. Det fortager sig hurtigt.

Obs!! Hvis du tager blodfortyndende medicin og prednisolon giver jeg ikke cupping.

Vil du få mærker??

Ja, som oftest efterlader cupping et mærke eller rødme på huden.

Jo flere affaldsstoffer, jo større er chancen for at mærkerne bliver der i længere tid og også af hvor mørk farven er.

Hvor længe huden vil være misfarvet, afhænger af din krop og hvor hurtigt den kan rense sig selv. Det kan tage mellem 2-10 dag før rødmen og de evt. blå mærker forsvinder.

Derfor er det meget vigtigt, at få drukket rigeligt med vand efter en behandling.

Kineserne mener, at jo mere sort/mørk lilla-rød huden bliver, jo bedre:-)

Hvorfor cupping behandlinger??

Cupping er bl.a en fantastisk hjælp til at få dine spændte ømme muskler afspændt på en effektiv måde. Behandlingen skaber flow i din krop.

Ved stress vil din muskeltonus stige og som oftest skabe muskulære spændinger og smerter. 

Muskeltonus er den spænding der er i vores muskler i hviletilstand, og den er forskellig fra menneske til menneske. Men vi har altid en lille spænding også i hvile.

Når du er stresset vil din muskeltonus stige og når tonus (spændingen) i musklerne er høj alt for længe vil vi få muskelspændinger og smerter.

En høj spændingstilstand i musklen kaldes hypertonus.

Ved hypertonus trækker musklen sig sammen så der kommer mindre blod til og når musklen ikke får så meget blod og dermed ilt, vil musklen smerte og det giver endnu mere hypertoni hvilket er en ond “muskelcirkel”.

Cupping er en effektiv måde, at få brudt den onde cirkel, lindre dine smerter og få dine overspændte muskler til at slappe af.

Hvad kan cupping også afhjælpe??

 • Cellulitis
 • Mavekatar
 • Diarré
 • Migræne
 • Frossen skulder
 • Lændesmerter
 • Iskiassmerter
 • Nakkesmerter
 • Tennis/Golfalbue
 • Knæ